Vlastenecký výlet na Radhošť – reportáž

Vážené vlastenky, vážení vlastenci, bratři a sestry,přátelé

Jak víte z pozvánky, minulý víkend jsme uskutečnili další z výletů na památná místa naší vlasti

Takhle krásně zahalený v mracích byl Radhošť v sobotu ráno. Mraky se přes nás převalovaly jako peřina.

Na pustevny jsme dorazili v pátek odpoledne někdo a další v sobotu ráno. Všichni jsme spali na chatě Šumná v lodních kajutách. V mojí kajutě jsme spali dva, což by bylo přiměřené samotce na Pangráci, kdyby tam s námi nespalo ještě kolo (bicykl). S bicyklem to ale bylo poněkud obtížné. Abychom se objemově vlezli , musel jsem na chodbě ponechat naložené papriky a jednu z ponožek……. Ještě, že jsem doma nechal ty náhradní tkaničky do bot.

Chatu Šumnou jsme samozřejmě vyzdobili vlajkami, aby nově příchozí členové netápali v určení místa.

Ukázalo se, že na chatě je obsluha jen do šesti a ten bernard, co točili stejně nebyl k pití. A tak došla k užití a k velké popularitě třílitrová bandaska, která byla původně určená na borůvky. Ani jsem netušil ,jaký hit to bude. V Tanečnici, kde měli Radegasta se sběhli všichni pinglové, protože nic takového ještě neviděli. Ještě i podruhé, když tam šel Slovan, tak prý koukali jak zjara. Slovan říkal, že to bohužel nestačil vyfotit, jak kouleli očima.

Tak jsme družně seděli a čekali na jízdní oddíly, které chytla průtrž mračen někde za Valmezem. Dočkali jsme se statečně, jenom jsme ještě párkrát museli jít do Tanečnice udivit obecenstvo bandaskou.

Mráčky se ráno válely i okolo kapličky

Chata Mamněnka

Výraz ku Radegastu:

Po snídani a očekávání další členů jsme po jedenácté vyrazili skrz jarmark ku Radegastu. V tu dobu už se k němu hrnuly opravdu stovky lidí, takže jsme si připadali trochu jako na Václaváku.

Přání všem diskutérům od vlastenců :

(Pozor – je to ze šišek, né co myslíte…….)

Na rozhledničce, ze které nebylo nic vidět. Někdo nepochopil, že rozhledna neporoste zároveň s okolními stromy

A z rozhledničky po jakýchsi schodech dále nahoru

A kdo si postaví pyramidku, tomu se určitě splní tajné přání

A tolik lidí si přeje splnit nějaké přání…….

A s tůristy se kamarádíme všude….

Druhá vyhlídka směrem na jih

Tahle je už ovšem na sever

Tohle všechno je také naše

Vznešený, lamželelezný, hromovládný , sedmé oko a pán nad životy a stády, neskonale spravedlivý a trestající, hrozící a odpouštějící, jeho nejhrozivější veličenstvo RADEGAST.

Část vrcholového družstva

Tady je vidět jaké pěknice má Radegast ve své moci….

KVĚTINY

Vřesoviště už kousíček před kaplí…..

Vrcholové družstvo se blíží k cíli

A ten už je vidět. Kaple svatých Cyrila a Metoda

Oltář a chrámová loď

Celkem náhodou jsme šli zpátky za rodinkou, která si na ruksacích nesla hezkou vzpomínku na mou maličkost 🙂

A tady už probíráme zážitky z výletu, společně s Radegastem

Večerním pohledem od Pusteven na radhošťskou krajinu uzavírám fotky z výletu. Kaplička Cyrila a Metoda s radiovysílačem úplně malilinké na kopečku zcela vlevo….

Tak moji milí, dnes bylo víc fotek, než vyprávění, ale snad to neuškodilo

Krleš, krleš, krleš

Příspěvek byl publikován v rubrice AKCE 2017. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.